català | castellano | english | deutsh

IDENSITAT

www.idensitat.net

Idensitat és un projecte d'art que investiga sobre les maneres d'incidir en l'àmbit de l'espai públic a través de propostes creatives en relació amb el lloc i el territori des de la dimensió física i social.

Idensitat s'estableix com a espai de producció i recerca en xarxa, que des de l'art, experimenta noves formes d'implicació i interacció en l'espai social.

El conjunt d'activitats que promou es defineix per la producció de projectes , a partir de la combinació entre la convocatòria oberta i la invitació, amb la finalitat de promoure propostes per a contextos específics; per accions educatives , proposades a determinats col·lectius locals i que es desenvolupen en relació amb alguna de les activitats del col·lectiu; i per projectes de documentació , que participen com a treballs realitzats en altres contextos. Aquests projectes es es presenten mitjançant accions comunicatives i de difusió com debats, exposicions o publicacions.

 

Històries i Llocs, Sans façon

www.sansfacon.co.uk | storybook.pdf

Històries i Llocs és un projecte artístic del col·lectiu Sans Façon [Charles Blanch i Tristan Surtees] impulsat per IDENSITAT i Priorat Centre d'Art amb la col·laboració de la DO Montsant . El projecte ha consistit en compilar i difondre un conjunt de relats viscuts, recordats y desitjats, vinculats al paisatge, narrats per persones que viuen a la comarca del Priorat.

Històries i Llocs esdevé una exploració i visualització del territori a partir de descripcions particulars que, en el seu conjunt, contribueixen a la construcció d'un imaginari local. És un fragment del paisatge social que, mitjançant l'etiquetatge de les ampolles de vi, es distribueix arreu i que, alhora, roman connectat amb un moment i un lloc: el Priorat.

Les històries seleccionades per a distribuir-se en les ampolles de vi ha estat possible gràcies a la col•laboració de nombroses entitats locals i centres educatius de la comarca del Priorat: Consell Regulador de la DO Montsant, Centre Quim Soler, Esplai de la gent gran de Falset, Biblioteca Salvador Estrem i Fa, Centre de Formació Ocupacional (Falset), Centre de Recursos de Cornudella de Montsant, IES Priorat (Falset), SES Montsant (Cornudella de Montsant), CEIP Dr. Piñol i Aguadé (Cornudella de Montsant), CEIP Sant Isidre (Capçanes), CEIP Sant Feliu (Els Guiamets), CEIP Josep Riba (La Serra d'Almos), CEIP Onze de Setembre (Masroig), CEIP Rossend Giol (Porrera), CEIP Montsant (Ulldemolins), CEIP Garbí (Poboleda), CEIP El Castell (Cabacés), CEIP Montsant (La Bisbal de Falset ).

El projecte de Sans Façon forma part d'IDENSITAT#4| Priorat Centre d'Art que ha treballat amb el lema Local | Visitant. La compilació de relats es va realitzar el 2008 per Oriol Fontdevila i va comptar amb la col·laboració del Centre Quim Soler . La distribució de les ampolles de vi amb denominació d'origen Montsant etiquetades amb els relats compta amb la col·laboració de la DO Montsant . el Celler Masroig, el Celler Aibar.

 

Històries i llocs: producció artística,
estratègies de mercat i construcció d'identitats al Montsant.

 

BOUNDARIES PRIORAT, Dara McGrath

www.daramcgrath.com

Projecte fotogràfic que parteix de la documentació realitzada per Dara McGrath entre els anys 1999 i 2002 al llarg dels diferents països que en aquell moment formaven part de la Unió Europea. Aquestes fotografies representen els espais fronterers i els diferents límits nacionals, tal com van ser constituïts el 1994 segons l facord de Schengen, i evoquen al mateix temps la idea de territori i de lloc.

El projecte va ser presentat inicialment a Cork City (Irlanda) amb la distribució de les imatges en diferents punts estratègics de la ciutat: mitjançant la utilització de plafons publicitaris, amb les imatges es senyalitzava els punts d funió i de segregació entre les diferents zones. En el marc d fIDENSITAT s fha generat una nova lectura del projecte: la col·laboració del Priorat Centre d fArt ha permès que les imatges s fhagin repartit, en aquest cas, entre diferents punts fronterers que delimiten les denominacions d forigen vitivinícoles de la DOQ Priorat i la DO Montsant. Aquesta frontera intercomarcal és fruit d faspectes històrics, polítics i, més recentment, també econòmics. Per mitjà de la relocalització que es procura amb les presentacions del projecte, Boundaries constitueix una reflexió sobre la construcció de la identitat local en relació amb una esfera geogràfica més àmplia.